اسید استیک را باید جزء مواد معدنی و گروه اسیدهای ضعیف بشمار آورد. این ماده دارای نام های دیگری همچون جوهر سرکه، اسید اتانوئیک و اسید اتیلیک می باشد.
تاریخچه اسید استیک
در قرن 3 قبل از میلاد مسیح، فیلسوف یونانی بنام تئو فراستوس توضیح داد که سرکه (استیک اسید) چگونه می تواند بر روی فلزات اثر کند تا از واکنش آنها رنگدانه های مورد مصرف در هنر تولید شوند که می توان به سرب سفید و زنگار مس اشاره کرد.
رومیان باستان برای تولید سایا که یک نوع شربت به حساب می آید آمدند شراب ترشیده را در ظرف های سربی جوشاندند. سایا سرشار از استات سرب بود.
در قرن 8 کیمیاگر مشهور ایرانی به نام جابر بن حیان از طریق تقطیر استیک اسید را از سرکه جدا کرد.
دوران رنسانس، استیک اسید منجمد از طریق تقطیر خشک استات های فلزی تولید شد.
آندریاس لیباویوس کیمیاگر آلمانی در قرن 16 رویه اسید استیک منجمد را تشریح کرد و آن را با سرکه مقایسه نمود.
وجود آب در سرکه بر ویژگی های اسید استیک رقیق چنان تاثیر زیادی داشت که شیمیدان ها تا قرن ها بعد معتقد بودند که اسید استیک منجمد و اسیدی که در سرکه موجود است دو ماده مختلف می باشند ولی شیمیدان فرانسوی یعنی پیر آدت ثابت کرد که این دو یکی هستند.
در سال 1847 شیمیدان آلمانی به نام هرمان کولب برای نخستین مرتبه از طریق مواد معدنی این ماده را تولید کرد.
خواص فیزیکی و شیمیایی
اسید استیک با فرمول CH3COOH دارای وزن مولکولی 60.05 گرم بر مول است. شکل ظاهری آن بی رنگ یا همان شفاف است.
نقطه جوش این اسید 118.1 سانتیگراد و نقطه انجماد آن برابر است با: 16.5 درجه سانتیگراد.
دانسیته اسید استیک صنعتی با درجه خلوص 99 درصد برابر است با: 1.049 گرم بر سانتمتر مکعب.
ساختار کریستالی اسید استیک نشان دهنده این است که مولکولها به صورت دی مر جفت میشوند که پیوند های هیدروژنی آن ها را به هم متصل کرده می کند. دی مرها را میتوان در بخار ۱۲۰درجه سانتی گراد شناسایی کرد. این حالت ممکن است در فاز مایع اسید استیک خالص نیز رخ دهد اما در صورت وجود آب، به سرعت به هم میریزد.
کاربرد و مصرف
تولید انواع استات مثل وینیل استات و اتیل استات، حلال ها و نساجی کاربرد دارد.
اسید استیک خوراکی به صورت سرکه را می توان به عنوان چاشنی غذا و تهیه انواع ترشی ها مصرف کرد.
از اسید استیک رقیق می توان برای از بین بردن قارچ های گیاهان به عنوان افشانه استفاده کرد.
از استیک اسید گلاسیال در صنایع شیمیایی در تولید فیلم های عکاسی، تولید پلاستیک و PET بهره مند شد.
روش های تولید
کربن دار کردن متانول
در این روش CH3OH را با CO در فشارهای بالا حدود 200 اتمسفر واکنش می دهند و استیک اسید صنعتی تولید می شود.
این روش از سال 1920 ابداع و بخاطر ارزان بودن متانول مورد استفاده صنعتگران قرار گرفت.
اکسیداسیون بوتان
از حرارت دادن C4H10 با اکسیژن هوا O2 در حضور یون های فلزی چون منگنز، کبالت، کروم و پروکسید، اسید تولید می گردد.
تخمیر
در این روش از دو حالت اکسایشی و بدون اکسیژن می توان اسید استیک را از مواد غذایی تولید کرد.
تولید کننده
تولید کننده اسید استیک در ایران تنها پتروشیمی فن آوران می باشد که با ظرفیت بالایی آن را تولید می کند.
اسید استیک پتروشیمی از روش کربن دار کردن متانول بدست می آید و طی مراحلی به خلوص 99 درصد می رسد.
بسته بندی
این اسید را می توان به شکل فله ای و یا بشکه های 35 و 65 کیلویی برای خریداران بسته بندی کرد.
نوع بسته بندی طبق درخواست مشتری انجام می گیرد و بستگی به مقدار آنان خواهد داشت.
صادرات
صادرات اسید استیک به کشورهای خارجی یکی از اهداف اصلی شرکت فن آوران می باشد.
این ماده به کشورهایی همچون ارمنستان، چین، عراق، افغانستان، ترکمنستان، آذربایجان و غیره صادرات می شود.
قیمت
قیمت اسید استیک در طی سال تحت تاثیر نوسانات ارزی و عرضه و تقاضا قرار می گیرد.
علاوه بر این نوسانات می بایست پارامترهایی چون نوع بسته بندی، مقدار و مکان تحویل را به آن اضافه کرد.
خرید
خرید اسید استیک از سوی خریداران و مصرف کنندگان بدون هیچ محدودیتی از لحاظ مقدار همراه هست.
اگر قصد خرید این محصول را دارید می توانید با کارشناسان بازار محصولات شیمیایی ایران در ارتباط باشید.